Boris Lissanevitch – den balletdansende spion, der sparkede gang i Nepals turisme

Boris Lissanevitch Father Marshal Moran og Toni Hagen

Boris Lissanevitch – den balletdansende spion, der sparkede gang i Nepals turisme

Når man tænker på Nepal, kommer primært billeder af sneklædte bjerge, buddhistiske templer og den pulserende kultur for øje. Men har du nogensinde tænkt over, hvordan en russisk balletdanser med en fortid som mulig spion spillede en nøglerolle i opbygningen af landets turisme?

Mød her helt kort Boris Lissanevitch, ankermanden bag Nepals turismehistorie.

Boris Lissanevitch blev født i 1905 i Rusland. Som ung mand viste han tidligt passion for ballet og blev senere danser. Men revolutionen i Rusland, vendte op og ned på hans verden i teatret og han blev indrulleret som soldat på tsarens side. Efter nogle års uroligheder fandt han sig selv involveret i noget meget anderledes end piruetter, nemlig spionage.

Boris arbejdede angiveligt som spion for den britiske efterretningstjeneste i 1930’erne, hvilket tog ham på tværs af Europa og Asien. Hans eventyr førte ham til Indien, hvor han, udover at arbejde som spion, åbnede en natklub i Calcutta og blev en del af byens pulserende natteliv – både for den engelske Raj – men også Indere.

Fra Calcutta til Kathmandu

I 1950’erne tog Boris’ eventyr ham til Kathmandu, hvor han endte med at blive gode ”venner” med Kong Mahendra. Han så et enormt potentiale i det lukkede, på det tidspunkt mytiske og mystiske land, og han forelskede sig i dets kultur og skønhed og besluttede at blive og åbne det første hotel i Nepal. Det blev til Hotel Royal i Kathmandu. Hotellet blev hurtigt det sted at være for de rige og berømte, der besøgte Nepal, herunder berømtheder som ex. Marlon Brando og Jimmy Carter blandt mange.

Med Royal hotel, sin flamboyanthed og charme tiltrak han international opmærksomhed og interesse for Nepal. Han arbejdede sammen med den nepalesiske regering for at fremme turisme og var en nøglefigur i etableringen af landets turistindustri.