Himalaya ekspeditioner foråret 2021


Mount Everest ekspeditioner og bestigninger

 

Der er mange på Everest i foråret 2021 fra Nepal, faktisk over 400 og det er rekord mange. Det betyder at der er omkring 1.500 personer i base camp og nok 1.000 på bjerget fra sydsiden, hvilket er langt udover hvad der på alle måder er etisk forsvarlig. Det handler i sidste ende om økonomi og det er til at forstå, for oven på et hårdt prøvet Nepal efter et år uden turister, står landet til at mangle 1,5 mio. jobs i runde tal. Men det handler også om elendig  planlægning og styring fra de nepalesiske myndigheder, der i endnu et desperat forsøg på at kontrollere “forretningsgangen” har sat “slots” ind til de forskellige ekspeditioner, dvs. hvornår de må gå mod toppen hvilket sammen med reglerne om ikke at måtte fotografere på bjerget, nærmer sig det tragikomiske.

De fleste Everest bestigninger er formodentlig ret ligegyldige i forhold til bjergbestigningshistorien, men er selvfølgelig en voldsom stor personlig målsætning og bedrift, som man er alle forundt.

Der er et meget spændende forsøg på Mt. Everest, den utrolige Kilian Jornet vil forsøge at lave den aldrig gennemførte travers fra Vestgraten på Everest og hele traversen direkte til Lhotse – uden ilt. Det er et meget svært og vildt projekt, som bliver spændende at følge.

 

Annapurna bestigning

Hele 67 personer toppede Annapurna – det største antal nogensinde – men desværre også i en uskøn metode, der måske fortæller en vej ind i fremtidens 8000-meter ekspeditioner.

Bjerget var risikabelt i den øvre del og derfor fik nogle af de lokale udbydere, uden om loven, fløjet 800 meter fixreb op til Camp IV i 7.300 meters højde, hvilket er i strid modsætning til normal klatre- og ekspeditionsetik. Måske skal vi bare vænne os til det, men det er en anden form for kommercialiseret ekspeditionsrejser, end man tidligere har set og med meget meget lille respekt for bjergene.

Der har stadig ikke været en dansk bestigning af Annapurna – heller ikke et forsøg på det.

 

Foråret er ekspeditionstravlt i Nepal – specielt på Mt. Everest og Annapurna:

Everest: 406 fordelt på 42 hold

Lhotse: 104 fordelt på 11 hold

Annapurna: 44 fordelt på 4 hold

Dhaulagiri: 33 fordelt på 5 hold

Ama Dablam: 27 fordelt på 2 hold

Nuptse: 23 fordelt på 3 hold

Makalu: 20 fordelt på 2 hold

Baruntse: 12 fordelt på 1 hold

Pumori: 9 fordelt på 2 hold

Tilicho: 8 fordelt på 1 hold

Tengkangpoche: 2 fordelt på 1 hold

Tukuche: 1 fordelt på 1 hold

Manaslu: 1 fordelt på 1 hold

 

Se alle danske bestigninger af Mount Everest her