Nepal ændrer igen regulativerne for tilladelser til Everest

Sagarmatha national park KIPLINGTRAVEL

Og ikke til det bedre

Efter de groteske scener på verdens højeste bjerg i 2019, er der kommet nye og virkelige besynderlige regler fra Nepal omkring Everest ekspeditionerne. Ikke COVID regler, men STUPID regler, som ikke løser kernen i udfordringen omkring Everest.

Måske har I set billeder fra Everest i 2018 og endnu værre i 2019, men lange køer i Isfaldet og omkring Sydtoppen, som gik verden rundt med en vis undren. De har med god grund og rimeligt nok kastet et negativt billede på Nepal og deraf omdømme, men MoT, Nepals turistministeriet, har taget en anden vinkel til at ”løse problemerne”, de er nærmest til grin.

Grunden er 11 nye retningslinjer som de netop har offentliggjort – sjovt nok kun skrevet på nepalesisk og ikke udsendt på engelsk.

Nogle af reglerne har eksisteret i flere år, men ikke altid håndhævet, men Mira Acharya CEO for ”Mountaineering Division” i turistministeriet udtalte til Kathmandu Post, at man reelt ikke må tage billeder (fotos!!) eller video undervejs på Everest og bruge eller dele uden tilladelse. Altså i stil med at bjerget er en statshemmelighed, eller som om mobiltelefonen ikke var opfundet. Men det dårlige lys fra køerne på Everest 2019, som er regeringens egen skyld – fører nu til den komiske beslutning.

Selv vedholdende støtter af regulativerne på Everest, kan godt se at denne er helt latterlig.
Grunden til de lange køer og håbløse situation, var for mange tilladelser, men også et ultra kort vejrvindue, alt for mange ikke-kvalificerede bjergbestigere (uerfarne) og desværre også et stort antal dårlige guider. Men hovedårsagen er antal tilladelser = penge.

Der er mange andre punkter som er OK, som forsikringsdækning, helbredserklæringer, detaljere rejseplan og andet – men intet øger sikkerheden på Everest, de billige operatører kan stadig sende discount-ekspeditioner på bjerget med for uerfarne guider – så der er faktisk ikke ændret noget.

Ændringsforslaget med at udbydere af Everest-ekspeditioner skal have minimum tre års erfaring som ekspeditionsorganisatorer, er vist ikke med og det kunne ellers professionalisere Everest-forretningen bare lidt. Nepal kunne overveje andre incitamenter på Everest og måske få ”mere” ud af bjerget. Også i offentligheden.

 

Ps. man må gerne tage selfies!