Nepals nye vej til Lukla åbner snart

Solu Nepal

Highway til Everest – nok ikke det du havde forestillet dig

 

 

Hovedvejen til Everest åbner snart, har det lydt i flere nepalesiske medier det seneste års tid. Overskrifterne er ofte ganske misvisende. For det første er en Highway i Nepal ikke det, vi forstår ved en hovedvej i Danmark eller stort set alle andre lande i verden. Og det vil i bedste fald tage 15-18 timer at køre fra Kathmandu. Brudstykker vil være grusvej og meget bumpet kørsel ad snørklede bjergveje.

 

Hvor langt går vejen?

Bare rolig – der kommer ikke vej til selve Everest-området ind i Sagarmatha National Park i Khumbu-dalen.

Vejen stopper ved Chaunri Kharka nær Lukla, og Sherpaerne ønsker slet ikke en vej til Namche bazaar og videre, da det vil være ødelæggende for turismen og dermed deres levebrød.

 

Flyve til Lukla eller køre?

Projektet blev søsat for en del år siden, men har været reelt i gang de seneste seks år. På den positive side ligger, at der vil komme lidt færre fly, da mange varer fremover kan køres ind og endda billigere end i dag.

 

Men for rejsende er det svært at se vejen ”Everest Highway” som et godt eller brugbart alternativ. Dog kan det vise sig, at man kan flyve til Phaplu og køre de sidste 3-5 timer op til Lukla, men ellers er og bliver Luklas ”Tenzing- Hillary Airport” den primære adgangsvej til Everest base camp de næste mange år.

 

Alternative tilgang til Everest trekket

Der er mange veje til Everest base camp. Den mest benyttede er helt klart Lukla, med fly ind og ud (siden 2019 via Ramechhap). Men der er alternativer, både med fly og vej:

 

Fly:

– Kathmandu-Phaplu og vandre 3-4 dage ind (snart kan der køres)

– Kathmandu-Tumling og vandre 6 dage over Salpa passet

 

Køre:

– Kathmandu-Jiri og vandre 5 dage til Lukla. 8-10 timers kørsel

– Kathmandu-Salleri og vandre 3-4 dage ind. 8-11 timers kørsel

– Kathmandu-Kharikhola og vandre 2 dage ind. 12-16 timers kørsel

 

 

Tak til Peter Harbo Andersen for foto af kugleprimula i Solu, den lave del af Everest-området (Solu-Khumbu) med Numbur bjerget bagved.