Ny moms på turisme vedtaget i Nepal

glamping-familieferie

I Nepals nye budget indgår en ny moms på 13% på trekkingture, rejser og flybilletter og yderligere en luksusskat på 2% på service af femstjernede/og eller ”luksushoteller” samt en skat på 5% for nepalesere, der rejser til udlandet.

Moms og afgifterne kommer kort efter at den nepalesiske lufthavnsskat også er steget fra 200 til 500 NPR.

Alliancen af de nepalesiske turismeorganisationer er stærkt bekymret for udviklingen, da Nepals turismehverv næsten og endelig er tilbage nær niveauet fra 2019. Specielt NATTA (Nepal Association of Tours and Travels), er kritiske og bekymret for den nye moms vil afskrække potentielle besøgende.

TAAN (Trekking Agencies Association of Nepal) er bekymret for trekkingture i yderområder, som i forvejen er steget meget kraftigt over de seneste 5-8-10 år. og påpeger, at Nepal engang var en prismæssig overkommelig destination, hvor det nu er at “Nepal er blevet en meget dyr destination for rigtige eventyr, og derfor kan man risikere at mange kigger efter Pakistan, Ladakh og andre lande grundet omkostningerne”.

Og luftfartssektoren påpeger at “Den nepalesiske regering har nu pålagt 13% moms, hvilket også er imod bestemmelserne fra ICAO (Den Internationale Civile Luftfartsorganisation)”.

Og endeligt kalder NTB momsen for en typisk tilfældig hovsabeslutning fra finansministeriet. Se bare på tidligere adhoc politikker, som ex. Har udraderet halvdelen af raftingindustrien.