Sungdare Sherpa


En af de tidlige helte – den første med 3 Everest bestigninger – og 5 bestigninger af Everest

 

I lyset af Kami Ritas 26. bestigning af Mount Everest i foråret 2022, tager vi et tilbageblik på datidens største Sherpa klatrenavn.

 

Sungdare Sherpa (også stavet Sundare) blev født i Pangboche i 1956 og den første ekspedition, hvor han var højdebærer, var på intet mindre end Chris Bonington’s Everest SW Face ekspedition i 1975, hvor Sungdare nåede 8.000 meter. I 1978 var han på Kanchenjunga South med en polsk ekspedition og på Dhaulagiri med en argentinsk ekspedition, hvor lederen omkom under en snestprm. I 1981 var han igen var på Dhaulagiri og måtte vende om i 7.600 meters højde.

 

Men det er Mount Everest, det gjorde Sungdare berømt.

i efteråret 1979 var han med en tysk ekspedition ledet af Gerhard Schmatz (der toppede som 50-årig, og var den ældste som havde besteget Everest på det tidspunkt). Sungdare nåede toppen d. 2/10 (en af de sjældne efterårsekspeditioner) sammen Ang Jangbu, Ray Genet og Hannelore Schmatz kl. 17 om eftermiddagen, alt for sent til at nå ned i sikkerhed.

 

Under nedstigningen omkommer Ray Genet og Hannelore Schmatz er knap i live efter deres ilt slipper op i 8.500 meters højde, hvor de laver en nødbivuak. Ang Jangbu stiger ned i South Col, men Sungdare vil ikke forlade Hannelore Schmatz, og får svære forfrysninger i nattens køb. Tidlig næste morgen klatrer Sungdare ned til sydpasset for at hente ilt og klatrer derefter de 500 meter op igen, med forfrysninger, til Hannelore Schmatz og får reddet hende ned i Camp V i selve sydpasset. Men her løber deres sidste ilt ud, og Hannelore Schmatz omkommer kort efter ankomst. Sungdare redder sig selv, går ned over Lhotse Face og til de lavere lejre, hvor han hjælpes ned af et polsk hold.

 

Toppen har kostet to liv og for Sungdare fire tæer, der blev amputeret på hospitalet i Khunde, nær Namche Bazaar.

 

I 1981 er han tilbage på Everest, på ”American Medical Research Expedition”. Igen når han toppen og endda ret sent på efteråret, 21/10-1981 når han Everest sammen med Chris Kopczynski.

 

I 1982 topper han for tredje gang – og det er først gang en person bestiger Everest, tre gange. Utroligt nok er det endnu en efterårsekspedition og sammen med Lhakpa Dorje når Laurie Skreslet som første canadier, Everest.

 

I 1985 var Sungare efterhånden en feteret Everest-bestiger og han er med på den store norske Everest ekspedition under ledelse af Arne Naes, hvor Chris Bonnington i øvrigt også når Mt. Everest. 29. april topper han for fjerde gang.

 

Det femte ekspedition var på den stort anlagte ”China-Japan-Nepal Friendship Expedition” i 1988, hvor verdens højeste bjerg skulle bestiges fra begge sider (nord og syd).

 

Den 10. maj 1988 topper Sundare Sherpa Mt. Everest for femte gang.

 

Desværre var det allerede begyndt at gå skævt og alkoholen stjal resten af hans liv indtil han begik selvmord i 1989.

 

Tenzing Norgay, Nawang Gombu Sherpa og Pertemba Sherpa var blandt de helt store pioner-navne, men Sungdare var nok første den første Sherpa ”superhelt”, der cementerede sherpaernes utrolige evner i de store højder.

 

Foto: Sundare Sherpa, Thugla – Lars Gundersen