Barske realiteter for Nepals turisme


Rapport fra PATA (Pacific Asia Travel Association)

 

 

Nepals turisme er som hele verdens turismebranche, midt i en barsk virkelighed. Over en mio. mennesker er uden indtægt fra turismen og genoplivning er usandsynlig, indtil udenlandske rejsende vender tilbage til Nepal.

 

PATA (Pacific Asia Travel Association) har netop udsendt et dystert syn på Nepals turismesektor og advarer om øget sandsynlighed for mange konkurser i både hotel, transport og rejsebranchen.

 

I en rapport med titlen ‘COVID-19 og turistsektoren, ”A comparison of policy responses in Asia Pacific”, advarer PATA om at på trods af en genåbning af Nepal og dermed turismen, er det usandsynligt at den vil komme sig, før de udenlandske turister kommer igen i større volumen. Dette har måske desværre lange udsigter, grundet Nepals relativt højre smittetal og COVID-19 tilfælde.

 

I 2019 havde Nepal godt 1 mio. internationale turister, hvilket førte til turismeindtægter på 2,2 milliarder dollars, eller 7,9 procent af bruttonationalproduktet. Det skabte mere end en million jobs og hele 6,7 procent af den samlede nepalesiske beskæftigelse.

 

I 2020 forventes Nepals turistrelaterede indtægter at falde med 80 procent ift. 2019, og på landet i nationalparkerne, er billedet endnu værre. Ex. er Khumbu-dalen Sagarmatha National Parks indtægter faldet med 99% i samme periode. Det samme gør sig formodentlig gældende for de andre vandreområder i landet.

 

Ikke alle er opsagt, men en betydelig reduceret løn til personalet eller har sat dem på orlov uden løn. Og både luftfartsselskaber, hoteller og større operatører har en øget gældsætning.

 

Nepal har i runde tal afsat ca. fire procent af BNP til modsvar på corona-krisen. De finanspolitiske og monetære tiltag fokuserer primært på skatteincitamenter og koncessionelle lån, som kan optages uden synderligt bureaukrati, en der har været en væsentlig forsinkelse med de små pakker til landets turistoperatører.

Man har oprettet et offentligt-privat partnerskab med navnet ”Tourism Recovery Task Force” (TRTF-Nepal) er derfor gået sammen med investorer for at hjælpe SMV’er i turistindustrien, for at sikre lidt kapital til løn og faste udgifter.

 

I mellemtiden har den fortsatte nedlukning af samfundet hæmmet regeringens ønske om et arbejdslønsprogram for de lavstlønnede arbejdere.

 

På positivsiden har Nepal taget klare skridt mod hygiejneprotokoller, oprettelse af en Task Force for genopretning af turismen mv. Og så har der været et antal lokalprojekter med at forbedrede oplevelsen ved kulturarvsteder og opgraderet stier i nogle af trekkingområderne. Det hjælper ikke på den korte bane, men kan være med til at sikre fremtiden.