Dengue feber i Nepal


Der er desværre et stigende antal tilfælde af Dengue feber i Nepal -Dengue som er en verdensomfattende epidemi.

Klart det hårdest ramte område er Terai og Chitwan distriktet med godt 300 tilfælde. Desuden er Jhapa, Kailali, Parsa, Kathmandu, Kanchanpur, Rupandehi, Lalitpur, Dhading, Kavre, Saptari, Kaski, Syangja, Bara og Baglung ramt med 20-30 tilfælde hver.

Dengue feber er en myggebåren infektionssygdom, som oftest medfører et forløb af alá hård influenza samt hos nogle udslæt samt muskel og ledsmerter. Der findes ingen vaccine eller speciel behandling af Dengue feber; da sygdommen skyldes et virus, hjælper antibiotika ikke.
Mellem 70 og 100 millioner mennesker anses for at få dengue feber hvert år og det er dermed måske verdens almindeligste insektsbårne virussygdom.

Den sikreste måde at undgå Dengue og dermed forhindre smitte er at beskytte sig mod myggestik. Men modsat malariamyggen stikker dengue-myggen i dagtimerne, særligt morgen- og eftermiddag. Myggen er typisk urban og findes i byer og bynære områder. Brug myggespray – gerne med (DEET) eller tilsvarende. Hoteller med aircondition er væsentlig sikrere, end værelser med vifte eller helt uden.

Denguefeber findes i over 100 lande, i Afrika, men oftest i Asien og er udbredt ex. i Thailand men også i Caribien og Sydamerika.