Great Himalayan Trail i Nepal

Great Himalayan Trail | GHT Nepal

Great Himalayan Trail i Nepal

Når man taler om de mest formidable ruter i verden, er det umuligt ikke at nævne Great Himalayan Trail (GHT) i Nepal. Great Himalayan Trail udgør ikke blot en utrolig rute i sin sammenhæng, men som silkevejen er der myriader af forskellige udgaver. Fælles er at de går fra øst til vest eller omvendt og alle gennemskærer nogle af verdens højeste bjergpas og dybe dale, eller midtlandets fortrinligheder – og viser også den dybe og samtidig moderne kulturarv som Nepal byder på.

 

Historie

Selvom ideen om en rute, ”et trek”, der strækker sig over Himalaya, ikke er ny, blev konceptet om GHT først italesat i 1990erne og raffineret omkring 2010 og er tilpasset mange gange, men formålet eller grundideen forbliver den samme: At forbinde de mange forskellige kulturer, samfund og økosystemer, som findes fra øst til vest i Nepal. Altså er det et sammenrend af kendte trekkingruter, som forbindes til “en tur”.

Geografi

GHT strækker sig over 1.700 km og er opdelt i den lavere og den højere rute. Den lave rute (Low GHT) befinder sig i en højde mellem 1.500 og 3.000 meter og er mere tilgængelig året rundt. Den høje rute (High GHT) er mere udfordrende og går over nogle af de højeste bjergpas i verden, ofte over 5.000 meter.

Biodiversitet

GHT krydser gennem flere økosystemer, fra subtropiske skove til alpine enge. Området rummer et rigt mangfoldighed af flora og fauna, inklusive nogle sjældne og truede arter som den sneleopard, den røde panda og den Himalayanske muskhjort. Nej du ser formodentlig ikke sneleopard – men den er der altså!

Kulturer

Langs GHT vil man støde på en række forskellige etniske grupper, herunder Tamang, Sherpa, Rai og Limbu, Thakali, Gurung, Dolpapa, Lopa for blot at nævne nogle få. Hver af disse grupper har sin egen unikke kultur, sprog og traditioner. GHT fungerer derfor ikke blot som en vandrerute, men også som en korridor for kulturel udveksling.

 

Altså – Great Himalayan Trail er meget mere end blot en fiks idé og rute; den er en lyslevende tapestrering af kulturer, biotoper og historier. Men det er også et heftigt trek – det tager typisk alt mellem 120 og 160 dage, selvom de fleste gør det over mange besøg.

 

Danskere og Great Himalayan Trail

Pr efteråret 2023 har kun to danskere har gennemført GHT (færdiggjort i 2022). Fire andre er tæt på at gennemføre GHT!

 

Great Himalayan Trail