Ny side om Nepalrejser


Opdag verden har netop relanceret deres side om Nepal med masser relevant stof:

 

For den aktive rejsende, der søger udfordringer på alle niveauer, er Nepal verdens førende destination. Himalaya, med nogle af verdens højeste og mest spektakulære bjerge, gennemskærer det lille kongerige på tværs, og danner kulisse og udgangspunkt for nogle af de mest imponerende trekkingområder, mest krævende bjergbestigninger og vildeste mountainbikeruter. Samtidig er de snedækkede tinder med deres smeltevand med til at skabe nogle enestående muligheder for rafting og kajaksejlads samt fiskeri.

Derudover er Nepal også en kulturoplevelse ud over det sædvanlige. Mange forskellige etniske grupper og religiøse retninger interagerer på fredelig vis, og overalt danner imponerende templer rammerne for farverige festivaler, der med hurtig frekvens afvikles året rundt. Nepal er også dufte, lugte og smagsoplevelser, der efterlader uforglemmelige indtryk.

Landets største aktiv er dog nepaleserne selv, der med deres gennemgående gæstfrihed og humoristiske sans, dybe men alligevel enkle livsanskuelser, rammer én i hjertet og bliver der for evigt

Befolkning, kultur og religion i Nepal

Nepal er verdens eneste Hindu kongedømme. De ca. 27 millioner indbyggere har siden d. 04. juni 2001 været underlagt kong Gyanendra Bir Bikam Shah, der overtog broderens post efter en meget omdiskuteret massakre på kongefamilien d. 01. juni 2001.

Befolkningen er sammensat af mere end 30 etniske grupper, som groft kan inddeles i tre overordnede religiøse grupperinger – ca. 86 % er hinduer, ca. 9 % er buddhister og ca. 4 % er muslimer. Flere af såvel de etniske som de religiøse grupper overlapper hinanden, hvilket blandt andet ses ved at flere af muslimerne lever integreret i kastesystemet, og at flere væsentlige templer og helligdomme både frekventeres af hinduer og buddhister. Til forskel fra flere andre steder i verden lever nepaleserne stort set i harmoni med hinanden og interagerer på tværs af religiøse og etniske forskelligheder – dog er kastesystemet med til at synliggøre store sociale uligheder.

Nepal regnes for at være et af verdens fattigste lande med et bruttonationalprodukt pr. indbygger på omkring 220 US$, hvilket betyder, at ca. 42 % af Nepals befolkning lever under landets officielle fattigdomsgrænse på 77 US$. Følger man derimod den officielle fattigdomsgrænse på 1 US$ pr. dag, er resultatet, at over halvdelen af nepaleserne lever under fattigdomsgrænsen. En af de væsentligste årsager til denne situation er statens manglende evner til og muligheder for at udnytte mulige ressourcer, således udgjorde statens indtjening eksempelvis kun 11 % af det samlede BNP i 2002 (ifølge Asian Development Bank’s Country Economic Reiew 2002).

Sundhed og sikkerhed i Nepal

Læs rejsevejledningen på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Hvornår skal jeg rejse til Nepal ?

Generelt er der tale om en højsæson i efteråret (Oktober–December) og i foråret (Marts-April), hvor vejret er mest klart og temperaturerne behagelige, men afhængig af formålet med rejsen, er det muligt at rejse i Nepal hele året rundt.

Om Vinteren – Januar og Februar – er der koldt i bjergene og vandreforholdene kan være vanskeliggjorte af kraftig snefald og is, hvilket gør nogle paskrydsninger umulige eller decideret farlige. Til gengæld møder man ganske få turister, og de lokale har god tid til at sidde og sludre over en kop chai (te).

Ligeledes er det temperaturmæssigt et godt tidspunkt at besøge lavlandet og nationalparkerne i Bardia og Chitwan. Sidstnævnte specielt fordi de lokale i disse måneder høster græs og siv til at tætne deres huse, hvorved dyrene i parken bliver mere synlige – især næsehornene.

 

Læs artikler om Nepal fra magasinet Opdag Verden – din genvej til friluftsliv og eventyr: https://www.opdagverden.dk/asien/nepal