Grænsen mellem Tibet og Nepal er åben


Den nye grænseovergang mellem Nepal og Tibet ved Rasuwa og Kyirong (CN. Kerung) er efter den officielle udmelding blevet opgraderet til en international grænseovergang og dermed åben.

Kineserne i Tibet har opbygget en State of Art grænseovergang og Dry Port som skal agere handelsrute til Nepal og Indien. Det er her Himmeltoget skal have sin afstikker mod Kathmandu, et projekt berammet til de næste 15 års udvikling.

Der har været mange udfordringer for handel og rejser efter jordskælvet i foråret 2015, hvor kineserne samtidig og behændigt valgte at lukke Kodari-Zhangmu overgangen og samtidig slog hårdt ned i byerne i Nyalam-dalen.

Kyirong dalen er berømt i den tibetanske kultursfære som værende ”Valley of Happiness” og deres store digter Milarepas fødested.

Pt. er Rasuwa eneste grænseovergang på fuld international basis. Kodari er som sagt lukket, Hilsa er delvis åben, Kora La delvis åben. Alle de andre overgange er ved at blive enten formaliseret eller afventer logistik (man kan nærmest håbe på at det ikke kommer til at ske). Det gælder Olangchungola ved Taplejung og Kanchenjunga, Kimathanka i Sankhuwasabha ved Makalu, Lamabagar (Upper Tamakoshi vandkraftværk) i Dolakha ved Rolwaling, Tatopani i Sindhupalchok – den gode gamle grænse som måske skal genåbnes),

Larke i Gorkha ved Manaslu, Kora La i Mustang, Yari i Humla og Mugu i Mugu/Humla.

 

Tibet rejse: Den store transtibetanske rejse