Online førstehjælp på Everest trekkingturen


Solu Khumbu – Everest base camp trekket indfører online førstehjælp

 

Vigtig viden om højdesyge
Udarbejdet af Kipling Travel

Blandt verdens højeste bjerge ligger Everest base camp på det legendariske trek af samme navn. Omkring 40.000 trekkere besøger hvert år Everest – eller rettere Solukhumbu som området hedder og den store højde sætter sine udfordringer for mange, specielt fordi en del lavbudget bureauer promoverer og sælger meget korte ture til base camp, ex 10 og 12 dages trekkingture, hvor gennemførselsprocenten (succesraten) for at komme til base camp er meget lav.

Højdesyge starter fra omkring 3.000 meters højde og de fleste mærker en vis form i Namchebazar på everest basecamp. Det er de første symptomer på AMS, højdesyge.

Derfor er der et nyt initiativ fra Everest Link, den store udbyder af WIFI i Khumbu på trekkingturen til Everest base camp. Fra oktober er der wifi-adgang til lokale læger via ”Hello Doctor”, hvor man kan få hjælp til sine symptomer eller anden lettere rådgivning. Partnerne på projektet er Green City and Swacon International Hospital i Kathmandu samt det gamle Hillary hospital i Kunde i selve Khumbu – alle som har været involveret i højdesyge gennem en årrække, som forhåbentlig kan fraråde folk at stige yderligere, når de først har tegn på AMS.

 

EVEREST FAQ – højdesyge og Everestbasecamp

Hvis du vil opnå de største oplevelser og samtidig have størst succes, dvs. chance for at gennemføre hele rejsen, skal planlægningen være i orden.

Planlægning i Himalaya er i den grad højderelateret.

Derfor vil du altid se ex. Kiplings ruter og rejser værende en smule længere, end flertallets. Det er for at opnå den flotteste rute, de bedste oplevelser – men ikke mindst også for at sikre den altafgørende akklimatisering, den højdetilvænning som giver dig den gode rejse.

Det er skræmmende banalt, hvor lidt der skal til af tid, for at vende et OK Everest trek, til en fantastisk trekkingtur til Everest base camp.

 

5 hurtige råd:

  1. Brug 14 eller 15 dage på Everest base camp retur – og øg din chance for at gennemføre turen. Alt for mange vender om uden at nå base camp, fordi akklimatiseringen ikke har været i orden og gennemtænkt
  2. Stig under 500 meter i døgnet på sovehøjden, og hellere 300 meter
  3. Hold minimum en hviledag undervejs.
  4. Drik minimum fire liter væske i døgnet
  5. Gå langsomt – og gå med en kvalificeret trekking guide