Tansen Palpa i Nepal – syd for Dhaulagiri og vest for Annapurna


I danske ører lyder Tansen noget tysk-klingende, men det er rent faktisk navnet på en af de mest historiske byer i Nepal

Tansen ligger i Palpa distriktet syd-vest for Pokhara, og det var kongen af Palpa, der i sin tid gik i kamp sammen med kongen af Gorkha og staten Nepal blev dannet. Tansen ligger lidt væk fra de gængse turistmål i Nepal, hvilket gør, at den ikke bliver overrendt af turister, men den er bestemt et besøg værd.

Byen ligger udstrakt over en bjergskråning i 1300 meters højde, og herfra er der en pragtfuld udsigt over dalene i området. Oppe på toppen af bjerget, Srinagar, findes et større parkanlæg, hvor de lokale holder picnic, og hvor der er en flot udsigt over Himalayabjergkæden. Temperatur mæssigt bliver der aldrig forfærdelig varmt eller forfærdelig koldt i Tansen. Den geografiske placering gør, at man får det bedste ud af  de kolde og varme måneder.

For dem, der interesserer sig for nepalesisk historie og arkitektur, er Tansen et ”must”.  Det gamle palads Ranighat ligger et par timers gang ned af bjerget ved Khali Gandarki floden. Det går under synonymet, Nepal’s Taj Mahal, men folk, der har besøgt det ægte Taj Mahal i Indien, vil nok blive noget skuffede over denne sammenligning.  Templet i Tansen er berømt for sine træudskæringer, og skulle være et af de flotteste uden for Kathmandu. Selve Tansen by består af masser af gamle Newar huse, og mange af dem er flot velholdte. Byens førende restaurant holder blandt andet til i et flot restaureret Newar hus.

Tansen er deslige kendt for sine mange væverier og metalfabrikation. Stoffet som bruges til mændenes topi’er (hatte) bliver blandt andet produceret her. Er man til økologisk kaffe, ja så produceres dette i nabo kommunen i et velfungerende korporativ og kan købes i Tansen.

Der er ikke meget trafik i Tansen – dels fordi Tansen ligger som en afstikker til hovedvejen mellem Butwal og Pokhara og derfor ikke er genstand for gennemkørende trafik, og dels fordi at vejene er så smalle og stejle, at byen ikke egner sig til bilkørsel. Det gør byen til et dejligt åndehul

Byen har få hoteller, der er gearede til vestlige turister. Det ene, Hotel Srinagar, er placeret oppe på bjergkammen med udsigt  over Himalyabjergene. På en god dag får man en udsigt der siger spar to til det meste. Der er dog en pæn gåtur ned til bazaren herfra. Det andet hotel, Hotel White Lake, der er noget billigere, ligger  nede i selve byen, og selvom man ikke har den flotte Himalaya udsigt, så er der en smuk udsigt ud over Tansen dalen.

Byen har et missions hospital, som er kendt over hele Nepal – selv folk fra Nordindien finder vej til Missions hospitalet. Af denne grund, er Tansen’s indbyggere vant til fremmede, og man kan gå i fred og ro på gaden.

Der går offentlige busser direkte fra Kathmandu til Tansen. Det er dog ofte muligt at arrangere taxakørsel via sit rejsebureau, hvis man ikke er til de offentlige transportmidler i Nepal. Endelig kan man tage flyet til Bhairawa og tage en taxa eller bus herfra.

Rigtig God Tur!