Rana Paladserne – arkitektur i Nepal

Ranapaladser i Nepal

Rana Paladserne

I 104 år var Nepal under Rana-slægtens herredømme, som begyndte med Kot-massakren den 14. september 1846, navngivet efter regeringens våbendepot, Kot Pladsen, nær Kathmandus Durbar Plads. Efter dette kup proklamerede slægten sig som Maharajaer og statsministre indtil Nepal åbnede sine døre for omverdenen i 1950.

Selvom det ofte siges, at landet blev styret af Ranas med en jernhånd, mens Shah-kongen fungerede som en marionet, er realiteterne mere nuancerede. Jung Bahadur Kunwar Rana, den første Rana-statsminister, havde en passion for kunst og arkitektur. Hans interesse igangsatte opførelsen af mange imponerende bygningsværker. Dette inkluderer de eklektiske Rana-paladser, som blander europæiske arkitektoniske stilarter med nepalesiske traditioner, hvilket gør dem til en bemærkelsesværdig seværdighed i Kathmandu.

Disse paladser blev opført mellem 1840 og 1950 og viser en række arkitektoniske stilarter fra barok til art deco. Rana-æraens mest fremtrædende arkitektoniske bedrift er Singha Durbar fra 1911, en imponerende repræsentation af neobarok paladsarkitektur, som nu fungerer som parlamentet.

I forhold til arkitektonisk udvikling kan de traditionelle nepalesiske designs spores tilbage til inspirationskilder fra Indien, især fra Kushana og Gupta perioderne (år 200-600). Dog oplevede Nepal en ændring i sin arkitektoniske retning i det 19. århundrede, hvor mødet med europæisk neoklassicistisk stil blev mere fremtrædende, især efter nogle af Rana-statsministrenes besøg i Europa.

Jordskælvet i 1934, der ødelagde store dele af Kathmandudalen, blev set som en mulighed for Ranaerne til at realisere deres urbaniseringsvisioner. Som et resultat blev Kathmandu genopbygget med en kombination af moderne og traditionelle designprincipper.

Men som 1950 nærmede sig, begyndte Rana-regimets tid at løbe ud, påvirket af demokratiske bevægelser fra nabolandet Indien.

I dag står mange af Rana-paladserne som vidnesbyrd om en tidligere æra og er værd at besøge for dem, der ønsker at forstå Kathmandus rige historie og kulturelle sammensmeltning.

#ranapalada #nepalarkitektur #nepalrejse